Oto, co warto wiedzieć o bakteriach i najnowszej epidemii.
W jakich stanach odnotowano przypadki Listerii?
CDC jest wiedzieć Spośród 28 osób zakażonych szczepem listerii w czasie epidemii z kilkunastu stanów: Nowy Jork (7 przypadków); Maryland (6); Wirginia (2); New Jersey (2); Massachusetts (2); Gruzja (2); Missouri (2); Illinois (1); Pensylwania (1); Karolina Północna (1); Wisconsin (1); Minnesota (1). Ich średni wiek to 75 lat.
Dodał, że epidemia „nie powinna ograniczać się do stanów, w których występują ogniska choroby”. Próbki od ofiar pobrano między 29 maja a 5 lipca, a „niedawne choroby mogą nadal nie być zgłaszane, ponieważ ustalenie, czy chora osoba jest częścią epidemii”, zwykle zajmuje od 3 do 4 tygodni” – podała agencja. powiedział.
Z dwóch znanych zgonów Jeden był w Illinois, drugi w New Jersey.
Jakich produktów to dotyczy?
Wiele osób dotkniętych epidemią zgłosiło CDC, że jadło mięso pokrojone w delikatesach, supermarketach i delikatesach.
Śledczy nadal pracują Firma określa konkretne produkty, które mogą zostać zanieczyszczone powiedział Piątek. Należy zauważyć, że jest on bardzo powszechnie spożywany Mięsami był indyk, wątróbka i szynka, ale nie było wystarczających informacji, aby stwierdzić, które wędliny były za nimi. Krytyczne ogniska choroby.
To jest powiedział Do tej pory nie ma dowodów na to, że ludzie zachorowali po zjedzeniu paczkowanego wędliny.
Co powoduje listerię?
Listeria to infekcja, którą zwykle wywołuje spożycie skażonej żywności Listeria monocytogenes Bakteria. Gdy obecne są bakterie Wspólny – Żyjący Mokre środowiska, gleba, woda, gnijące rośliny i zwierzęta – infekcja jest rzadka. Najczęściej występuje u ludzi poprzez skażenie żywności. Zagrożone są osoby w ciąży, osoby w wieku 65 lat i starsze, noworodki oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym. poważnie zachoruje od zakażenia listerią.
Żywność, która może być skażona Dodaje miękkie sery; gotowe sałatki delikatesowe; niepodgrzewane wędliny, wędliny, hot dogi i kiełbasy fermentowane lub suszone; Schłodzone pasztety lub pasty mięsne; ryba wędzona na zimno; surowe produkty mleczne; Kiełki i melony.
Jakie są objawy listerii?
Pierwsza i najczęstsza Objawy zakażenia listerią Biegunka i wymioty. Zwykle rozpoczynają się w ciągu 24 godzin od spożycia żywności skażonej listerią i zwykle trwają od jednego do trzech dni. Chociaż objawy te są nieprzyjemne, na ogół nie są uważane za zagrażające życiu.
W ciężkich przypadkach bakteria rozprzestrzenia się poza jelita i jest klasyfikowana jako choroba inwazyjna. Objawy te zwykle pojawiają się w ciągu dwóch tygodni. Objawy grypopodobne obejmują gorączkę, bóle i zmęczenie mięśni, ból głowy, sztywność karku, dezorientację, utratę równowagi i drgawki.
Według CDC 1 na 6 osób z inwazyjną listeriozą, która nie jest w ciąży, umiera. Jest to trzecia najczęstsza przyczyna zgonów z powodu chorób przenoszonych drogą pokarmową w Stanach Zjednoczonych.
Chociaż choroba ta nie jest zwykle śmiertelna, jest agresywna Ciąża zwykle kończy się poronieniem, urodzeniem martwego dziecka, przedwczesnym porodem lub infekcją zagrażającą życiu noworodka.
Jaka jest najnowsza rada?
Każdy, kto doświadcza objawów listerii, powinien skontaktować się z lekarzem.
Dla osób z grupy wysokiego ryzyka CDC Poleca Mięsa pokrojonego w delikatesach nie należy spożywać, dopóki nie zostanie ponownie podgrzane do wewnętrznej temperatury 165 stopni Fahrenheita lub ugotowane na gorąco przed podaniem.
Listeria może również rozwijać się w chłodzonej żywności i ginie w wyniku podgrzewania żywności do wysokich temperatur. Zalecane praktyki obejmują czyszczenie lodówek, pojemników i powierzchni, które miały kontakt z pokrojonym mięsem delikatesowym.
Pyszne potrawy do naśladowania Wytyczne Departamentu Rolnictwa W Kontrolowaniu Listerii.