Śmietanki roślinne są wytwarzane z mleka roślinnego, takiego jak owsiane, kokosowe, sojowe i migdałowe, ale są grubsze, jak pół na pół. Odżywczo nie ma znaczenia, czy wybierzesz śmietankę pół na pół, czy roślinną, o ile używasz jej z umiarem, mówi dr Josephine Connolly-Schoonen, dyrektor ds. Żywienia w Stony Brook Medicine w Nowym Jorku. Jedna łyżka pół na pół zawiera 20 kalorii i 1 gram nasyconego tłuszczu. W zależności od rodzaju mleka śmietanki mogą zawierać od 15 do 30 kalorii i od 0 do 1 grama tłuszczów nasyconych.
Rozmiar Dodane cukry Jednak różne. Nie ma nic w pół na pół, podczas gdy kremy na bazie roślin są często słodzone i aromatyzowane. „Jeśli dodasz dużo„ śmietanki ”do swojej kawy lub jeśli pijesz dużo kawy, cukry się sumują”, mówi Amy Keating, dietetyk Consumer Reports i zarejestrowany dietetyk.
Szukaj produktów o niskiej zawartości cukru lub bez dodatku cukru. Jeśli chcesz czegoś słodszego, użyj go zamiast cukru do kawy. American Heart Association zaleca nie więcej niż 25 gramów cukru dziennie dla kobiet i 36 gramów dla mężczyzn.
Kolejna różnica: śmietanki mleczne na bazie roślin mogą zawierać oleje roślinne i emulgatory, takie jak guma guar i karagen. Mają gęstszą konsystencję i bardziej kremowy smak niż mleko roślinne. Ale „istnieją przesłanki, że emulgatory mogą być szkodliwe dla przewodu pokarmowego”, mówi Connolly-Schoonen, powołując się na ograniczone badania, które sugerują, że niektóre z nich mogą uszkodzić wyściółkę jelit. Ponownie jednak, kremy są dobre dla większości ludzi, jeśli używasz niewielkich ilości, mówi.
Wymiana porannej rozdrobnionej pszenicy lub płatków owsianych na płatki bezzbożowe nie jest zdrową wymianą żywności. „Możesz pomyśleć, że jest coś złego w jedzeniu tych pełnych ziaren, ale tak nie jest” – mówi Keating. „Wiele badań pokazuje, że włączenie produktów pełnoziarnistych do diety zmniejsza ryzyko chorób serca, raka i nie tylko, a zwykłe ziarna są wygodnym sposobem na ich uzyskanie”.
Jednak niektóre bezzbożowe płatki zbożowe, takie jak bezzbożowe granole, są dla ciebie dobre. Zazwyczaj są one wytwarzane z kombinacji orzechów i nasion — które dostarczają zdrowych tłuszczów, błonnika, białka i składników odżywczych, takich jak magnez i potas — zamiast tradycyjnego owsa.
Pamiętaj o dodanych cukrach i wielkości porcji. Idealnie porcja powinna zawierać nie więcej niż 4 gramy cukrów. „Jednak wielkość porcji w opakowaniu często wynosi od ćwierć do pół filiżanki” — mówi Keating. W twojej misce może wydawać się mały, więc pamiętaj, że jeśli podwoisz porcję, podwoisz kalorie, tłuszcz i cukry.
Inne płatki bezzbożowe są często wytwarzane z mąki z tapioki, ziemniaków i tapioki lub z mąki z ciecierzycy lub soczewicy zamiast ziaren. Poza mąką fasolową, która zawiera białko i potas, produkty te nie mają dużej wartości odżywczej. A Ostatni test CR Sześć ocenianych zbóż innych niż ziarna. Żaden nie smakował dobrze, a tylko jeden otrzymał najwyższe noty za odżywianie.
Najnowszą alternatywą makaronu o niskiej zawartości węglowodanów są serca palm, które są pociętymi paskami kremowych warzyw. Ludzie mówią, że jest bliższy smakowi i konsystencji prawdziwej rzeczy. Ma również bardzo niską kaloryczność – 50 na filiżankę i około 200 na ugotowane spaghetti.
„Biorąc pod uwagę, że większość Amerykanów nie spożywa codziennie wystarczającej ilości warzyw, jedzenie serc palmowych to świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie” – mówi Keating.
Ryż z kalafiora i ciecierzycy
Ryżowy kalafior to świetna alternatywa dla tych, którzy chcą dodać warzywo bogate w błonnik o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i ma tylko około 20 kalorii na porcję. Ryż z ciecierzycy nie ma mniej węglowodanów niż ryż, który znamy, ale dostarcza więcej białka i błonnika.
Do tych produktów dodaje się sól dla smaku. „Sód „To jedna z rzeczy, która skłania ludzi do przejadania się”, mówi Connolly-Schoonen. „Konwencjonalny ryż ma niską zawartość sodu i nie dodaje się go samemu. Tak długo, jak pilnujesz sodu (zalecany dzienny limit ma mniej niż 2300 miligramów), te produkty są dobrym wyborem”, mówi Connolly-Schoonen. .. ale nie oczekuj smaku ani konsystencji zwykłego ryżu. Niektóre ryże fasolowe mogą nie mieć twardej konsystencji, a ryż kalafiorowy ma więcej chrupać niż żuć.
Roślinny „kurczak”
Niektórzy konsumenci myślą Roślinne „mięso” Są zdrowsze niż typy, które mają przypominać, ale nie zawsze tak jest. Białko często występuje w postaci izolatu sojowego lub grochowego. Białka te są ekstrahowane z oryginalnej rośliny, ale nie są tym samym, co warzywa, które kupujesz na stoisku z produktami.
Innym problemem, mówi Keating, jest to, że nie jest jasne, czy zastąpienie mięsa tymi alternatywami ma takie same korzyści zdrowotne, jak spożywanie pokarmów roślinnych, takich jak fasola, warzywa i tofu. Mogą zawierać więcej sodu niż produkty, które zastępują. Ale jeśli sztuczne mięso ułatwia przejście na dietę roślinną, dobrze jest jeść je kilka razy w tygodniu.
Prawa autorskie 2022, Consumer Reports Inc.
Consumer Reports to niezależna organizacja non-profit, która współpracuje z konsumentami, aby pomóc w tworzeniu sprawiedliwszego, bezpieczniejszego i zdrowszego świata. CR nie reklamuje produktów ani usług i nie przyjmuje reklam. Czytaj więcej ConsumerReports.org.